Hazır Konveyör

Ankara Hazır Konveyör Sistemleri Üretimi

konveyor

Ankara Özel Rulolu Konveyör Üretimi ve Satışı

MAKARA KONSTRÜKSİYONU

Rulolu konveyör, sabit bir mil üzerinde iki noktadan yataklanmış serbest dönen borulara makara adı verilir.

Günümüzde birçok makara imalatçısı vardır. İhtiyaca binaen rulolu konveyörlere özel çok çeşitte makaralar üretilmektedir.

Makara konstrüksiyonunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Bunlar:

-Yağlamanın iyi olması,

-Rulmanların bozulmasını önlemek için sızdırmazlık,

-Seri imalatta avantaj sağlayacak hafif dengeli iktisadi konstrüksiyondur.

Konveyörlerde kullanılan makaraların malzemeleri; çelikten, dökme demirden, plastik kaplanmış boru veya plastikten; rulman yuvaları ve kapakları preslenmiş sac, çelik, temper, kırdöküm veya hafif alaşımlardan pres döküm olabilir.

Darbe Makaraları

Büyük parçalı malzemeler taşıyacak olan rulolu konveyörleri tasarımı yapılırken bandın daha dayanıklı olması ve hasara uğramaması için makaralar lastik kaplı kullanılır. Lastik kaplamanın düz bir şekilde olması yerine girintili çıkıntılı olması darbeleri daha iyi absorbe edecektir. Makarası bu şekilde lastik kaplamalı olan rulolu  konveyörlere darbe makaralı konveyörler denir.

 

 

 

Makara Çapları

Makaraların çapları belirlenirken esas alınması gereken iki husus vardır.

Bunlar:

-Çalışma Şartları.

-Bant Genişliği.

Makara çapı büyük olan konveyörlerde, eğrilik yarıçapları da büyük olduğundan bandın ömrü çapı küçük olan konveyörlere nazaran uzun alacaktır. Bununla birlikte çapın büyümesi maliyeti artıracağından doğal olarak büyük makaralı rulolu konveyörlerin fiyatı da daha fazla olacaktır.

Mil ve Rulman Hesabı

Millerin yalnızca maruz oldukları kuvvet, eğilmeye sebep olur. Rulmanlar ise seçilirken maruz kalacakları yüke ve makaranın devir sayısına göre hesap edilir.

Makaranın Yağlanması ve Sızdırmazlık

Makaralar gres kullanarak yağlanır ve yağlamanın iki sebebi vardır.

Bunlar:

-Rulmanları Yağlamak.

-Toza karşı sızdırmazlığı temin etmektir.

TAMBURLAR

Bantlı bir konveyör, iki tambur arasında gerilmiş hareket eden sonsuz bir banttan meydana gelir.

Tahrik Tamburu

Bandın hareket etmesini sağlayacak gücü veren tambura tahrik tamburu adı verilir. Bir rulolu konveyörde tahrik tamburu bir veya birden fazla bulunabilir.

Yardımcı Tamburlar

Tahrik tamburu hariç diğer tamburların hepsine yardımcı tambur adı verilir.

Bir bantlı konveyörde bulunabilecek tamburlar:

Tahrik tamburları, baş tambur, kuyruk tamburu, saptırma tamburları ve ağırlık tamburu.

 

Tambur Konstrüksiyonları

Tambur Çapları

Bant, tamburlarda eğildiği için, tambur çapları küçük alınırsa bandın ömrü kısalır. Fakat tambur çaplarının büyük olması da maliyetlidir.

Bombeli Tamburlar

Bantlı konveyörlerde bandın eksenden sapmaması için tahrik, baş ve kuyruk tamburları bir miktar konik yapılır. Bu şekildeki konveyörlere bombeli tamburlu konveyörler denir.

Tambur Milleri

Yardımcı tamburların millerinin maruz olduğu kuvvet sadece eğilmeye sebebiyet verir. Fakat tahrik tamburları maruz kaldıkları kuvvet, milleri hem eğilmeye hem burulmaya zorlar.

Tamburların Yataklanması

Tamburlar milin yataklanmasına göre ‘’Dıştan Yataklı’’ ve ‘’İçten Yataklı’’ olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Tahrik tamburları her zaman dıştan yataklı olarak üretilir. Yardımcı tamburlar iste içten yataklı veya dıştan yataklı olarak üretilebilir.

Izgaralı Tamburlar

Tozlu ve çamurlu malzeme nakledecek konveyörlerde, taşınan malzemenin bant ve konveyör arasına sıkışmaması ve konveyöre zarar vermemesi için ızgaralı yardımcı tamburlar tercih edilir.

Motorlu Tamburlar

Motorlu tamburlar az yer kapladığı ve dış etkenlere karşı daha korumalı olduğu için minyatür bantlı konveyörlerde sık kullanılır. Bu konstrüksiyonda tamburun içinde motor ve dişli kutusu yer alır.

Mıknatıslı Tamburlar

Yığma malzemeleri taşıyan bantlı konveyörlerde malzemenin içine karışmış olabilecek manyetik parçaların malzeme nakil elemanlarına zarar verecek bir unsur oluşturmaması adına mıknatıslı tamburlar kullanılır.

 

Konveyörlerde Gergi Düzeneği

Gergi düzeneğinin amacı, konveyörlerin bant kollarında olması gereken çekme kuvvetini oluşturmaktır. Gergi düzeneklerinin birkaç çeşidi vardır.

Vidalı Gergi Düzeneği

Minimal bantlı konveyörlerde motor gücü düşüktür. Bundan ötürü bandın üzerindeki çekme kuvvetleri de doğal olarak düşüktür. Dolayısıyla bu tarz konveyörlerde diğerlerine göre daha basit ve ucuz olan vidalı gergi düzeneği kullanılır.

Otomatik Gergi Düzeneği

Otomatik gergi düzeneği, boyları 60 metreden uzun olan konveyörlerde kullanılır. Bu tip germe düzeneklerinin özellikleri; pnömatik, hidrolik, ağırlıklı ve elektrik tipli olabilir.

Otomatik ve Vidalı Gergi Düzeneklerinin Karşılaştırılması

Otomatik gergi düzeneği, ısı sebebiyle oluşan esneme ve genleşmeleri karşılayarak sabit bir gerilme sağlar. Vidalı gergi düzeneği, değişen ısı koşullarında manuel olarak ayara tabidir. Bu sebepten vidalı gergisi olan konveyörlerin sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Üstelik vidalı gergi düzeneklerinde banda uygulanacak gergi ancak göz kararı ile ayarlanabilir.

Diğer yandan otomatik gergi düzeneklerinin de dezavantajları vardır. Örneğin, konstrüksiyonları pahalı ve zordur.

Bantlı Konveyörlerin Yüklenmesi

Bantlı konveyörlerin düzgün ve sağlıklı çalışabilmesi için düzgün bir şekilde yüklenmesi ve boşaltılması en önemli hususlardandır.

Konveyöre yüklenecek yük simetrik bir şekilde yüklenmezse bandın tüm kapasitesi kullanılamayacağından banttan alınan verim düşecektir. Dengesiz yükleme neticesinde banda yüklenen malzemenin dökülmesi de kaçınılmaz olacaktır.

Ankara Özel Rulolu Konveyör Üretimi ve Satışı

Rulolu konveyör
Rulolu konveyör